Решение № 9984 от 05.07.2020г. по АНД № 48/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Производство е по реда на чл.59 ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от С.Г.Д., ЕГН .... с адрес: с.Л., против наказателно постановление № №20-0373-000100/14.04.2020 г. на началника на РУ Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което за нарушение чл.140 ал. 1 от ЗДвП на основание чл.175 ал.3 пр.1 от ЗДвП са му наложени административни наказания „глоба” в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца. Моли наказателното постановление да бъде отменено, поради това, че не е извършил вмененото му нарушение, алтернативно – че е налице маловажен случай.

В съдебно  заседание жалбоподателят, редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име жалбата поддържа пълномощникът му адв.Т..

Ответникът по жалбата, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно  заседание.

РП Смолян-ТО Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно  заседание и не ангажира становище.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени по отделно и в тяхната съвкупност и като  взе предвид становищата и доводите на страните, съдът приема за установено  следното от  фактическа и правна страна:

Жалбата е  допустима,  като подадена от надлежна страна в срок, а разгледана по същество, се явява основателна.

На 28.05.2018 г. около 15,30ч. служителите на РУ-Чепеларе Д.М. и Г.С., свидетели по делото, се движели в к.к. Пампорово с патрулния автомобил към кръстовището за "Ски-Център-1” в курорта. Разминали се на пътя с четириколесно МПС - зелено на цвят АТВ и забелязали, че то нямало регистрационна табела. Свидетелите обърнали посоката на движение и посредством звуков сигнал на патрулния автомобил спрели това МПС на разклона пред ресторант "Бялата къща". При извършената проверка установили, че водач е С.Г.Д., а от закрепена метална табела на МПС –то, че е марка "Ямаха Биг Беар-400" 400 куб.м. обем на двигателя и мощност 17,5 кW. Водачът обяснил на полицаите, че рабити във фирма "...." с.Л., общ.С., с предмет на дейност животновъдство; че тръгнал да търси крави, собственост на фирмата, които били излезли на пътя около бензиностанция "...." в к.к.Пампорово.

Свидетелят М. съставил срещу С.Г.Д. АУАН серия Г № 452823/28.05.2018г. за това, че на 28.05.2018г около 15:30ч в к.к.Пампорово, общ.Чепеларе, на път  III-8641 до ресторант „Бялата къща" е управлявал четириколесно МПС/АТВ/ „Yamaha-Вig Веаr-400” с обем на двигателя-400 кубични метра, мощност-17,7кw, номер на рамата не се чете, с посока на движение от "Ски център-1" към ресторант ”Бялата къща", без да е регистрирано по надлежен ред – нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП. Актът бил съставен на мястото на нарушението в присъствието на свидетеля С. и нарушителя. Бил предявен на Д. и той го подписал.

Било образувано и ДП №81/2018 г. по описа на РУ Чепеларе за престъпление по чл.345 ал.2 НК. С постановление на прокурор при РП Смолян, ТО Чепеларе на от 23.01.2020 г. то било прекратено, поради това, че деянието не е престъпление, а материалите били изпратени на РУ Чепеларе за произнасяне за евентуално административно нарушение по чл.140 ал.1 ЗДвП.

Въз основа на изпратените от РП Смолян материали на осн.чл.36 ал.2 ЗАНН било издадено обжалваното наказателно постановление № №20-0373-000100/14.04.2020 г. на началника на РУ Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на жалбоподателя за нарушение чл.140 ал. 1 от ЗДвП, на основание чл.175 ал.3 пр.1 от ЗДвП са наложени административни наказания „глоба” в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца.

Съгласно  чл.140, ал.1 изр. първо ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Четириколесното АТВ „Yamaha-Вig Веаr-400” управлявано от С.Д. в деня на проверката  било собственост на фирмата, в която жалбоподателят работел "...." ООД, видно от представения договор за покупко-продажба. Като МПС то е подлежало на регистрация като земеделска техника по реда на ЗРКЗГТ. Това се установява от спецификите му –конструкция и мощност и направените справки в тази насока.

Според приложена към делото справка рег.№ 1058/2018г. по описа на ОД на МВР-Смолян, сектор "Пътна полиция", съгласно чл.149, ал.1, т.1 от ЗДвП, за нуждите на одобряването на типа на МПС категория L, общи-р критерии за класификация, определени в чл.4 от Регламент /ЕС/ № 168/2013г. Приложение I, в обхвата на категория L6е /леко четириколесно/ и категория L7е /тежко четириколесно МПС/ попадат четириколесни МПС, на които максимална, постоянна номинална мощност или ефективна мощност е по-малка или равна на 15 kw. Посочено е, че АТВ марка "Ямаха Биг Беар-400", с рама /не се чете/ и мощност на двигателя 17,7 kw, не попада в обхвата на посочения Регламент /ЕС/ № 168/2013г. и същото не може да бъде регистрирано по реда на ЗДвП.

Съгласно справка изх. № РД-364-1/29.01.2019г. от Областна дирекция „Земеделие" гр. Смолян, произнасяне относно евентуална възможност по ЗРКЗГТ да се регистрира АТВ марка "Ямаха Биг Беар-400", е невъзможно, без проверка на изискуем за целта документ — валиден сертификат за съответствие с ЕС одобрения тип съгласно чл.38, параграф 1 от Регламент /ЕС/ № 167/2013г. на Европейския парламент и на Съвета от 05.02.2013г. относно одобряването и надзора на пазара на земеделски и горски превозни средства.

Съгласно разпоредбата на чл. 11, ал. 1 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника: "Собствениците регистрират самоходната техника с мощност на двигателя над 10 kW, несамоходните и стационарните машини, съоръженията, инсталациите и апаратите, използвани в земеделието и горите и машините за земни работи, в 30-дневен срок от придобиване на собствеността в съответната областна дирекция "Земеделие" по постоянен адрес - за физическите лица, или по адреса на съдебната, съответно търговската регистрация - за юридическите лица и едноличните търговци".

Въз основа на тези данни съдът приема, че четириколесното АТВ „Yamaha-Вig Веаr-400” е могло да бъде регистрирано по реда на ЗРКЗГТ  и по-точно Наредба № 2 от 3 февруари 2016 г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника към 28.05.2018 г.

Движението на такова МПС по пътищата, отворени за обществено ползване е разрешено в изключителни случаи-чл. 1, ал. 2 и ал. 3 от Наредба № 15 от 07.04.2008 г. за реда за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника: чл. 1, ал. 2: "Движението на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника по пътищата, отворени за обществено ползване, се извършва по изключение при липса на селскостопански и/или горски пътища при придвижване до и/или от мястото на работа. " и чл. 1, ал. 3: "Движението по пътищата, отворени за обществено ползване, се извършва при спазване изискванията на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), на Закона за пътищата (ЗП), на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника (ЗРКЗГТ) и издадените на тяхно основание подзаконови нормативни актове. ".

Съгласно разпоредбата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба № 2 от 3 февруари 2016 г. за условията и реда за регистрация на техниката по ЗРКЗГТ, в областните дирекции "Земеделие" се регистрират: т. 1 трактори, самоходни машини, използвани в земеделието, горите и за земни работи, с мощност на двигателя над 10 kW, и тракторни ремаркета... ". След регистрация се издават регистрационни табели.

Въз основа на гореизложеното съдът намира, че жалбоподателят е извършил вмененото му нарушение по чл.140 ал.1 ЗДвП като е управлявал нерегистрираното АТВ марка "Ямаха Биг Беар-400" на 28.05.2018г около 15:30ч в к.к.Пампорово, общ.Чепеларе, на път  III-8641 до ресторант „Бялата къща" отворен за обществено ползване. Правилно е приложена и сканкционната норма на чл.175 ал.3 пр.първо ЗДвП, съгласно която с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. се наказва  водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер.

Жалбоподателят развива като довод за отмяна на санкционния акт тезата, че случаят е маловажен. Твърди, че е действал при условията на крайна необходимост-трябвало да прибере крави на фирмата и излезнал на главния път с въпросното АТВ с цел по-бързото им прибиране и недопускане на ПТП с тяхно участие.

В тази насока ангажира показанията на свидетеля М.К., който сочи, че 28.05.2018 г. пътувал по работа извън района, когато получил обаждане, че крави на фирма „....“, за която и той работел, са излезли на пътя при бензиностанция „....“ в к.к.Пампорово. Свидетелят твърди, че помолил С.Д. да отиде с АТВ-то и да потърси животните; че това бил най-бързия възможен начин за предотвратяване на по-големи щети.

Съдът не кредитира защитната теза на С.Д., нито показанията на свидетеля К.. Доколкото кравите са бавноподвижни животни е малко вероятно да изминат разстоянието от пасищата в землището на с.Л. до бензиностанция „....“ в к.к.Пампорово и оттам до централната част на курорта при ресторант „Бялата къща“, още повече, че участъкът е с голяма денивилация. Свидетелите С. и М. не са видели животните.

В хода на производството не бяха ангажирани доказателства, указващи на по-ниска степен на обществена опасност на извършеното нарушение в сравнение с обикновените случаи. Деянието само по-себе си е с висока степен на обществена опасност предвид множеството нарушения от този вид.

Така мотивиран, съдът намира, че наказателното постановление се явява законосъобразно и затова

 

РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № №20-0373-000100/14.04.2020 г. на началника на РУ Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на С.Г.Д., ЕГН .... с адрес: с.Л., за нарушение чл.140 ал. 1 от ЗДвП на основание чл.175 ал.3 пр.1 от ЗДвП са наложени административни наказания „глоба” в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Административен съд гр.Смолян.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: